Милиони хора по целия свят се подготвят да отбележат Часа на

...
Милиони хора по целия свят се подготвят да отбележат Часа на
Коментари Харесай

Милиони хора символично ще изгасят осветлението в домовете си в Часа на Земята

Милиони хора по целия свят се приготвят да отбележат  " Часа на Земята "  – най-мащабната световна самодейност, отдадена на опазването на планетата. Светлините в над 7000 града от 180 страни ще бъдат изгасени в символ на взаимност с природата. Тази пролет събитието, проведено от Световния фонд за дивата природа, ще се състои за 14-а поредна година. Подробности за акцията и за нуждата от отговорно държание към околната среда. 

По традиция в последната събота на месец март в 20:30 часа милиони хора алегорично ще изгасят осветлението в домовете си за час, а знакови здания ще притъмнят фасадите си. 

Кампанията стартира преди повече от десетилетие с концепцията да даде публичност на климатичните проблеми. В последните години фокусът се измества върху опазването на биоразнообразието, което в международен мащаб понижава фрапантно, уточни Калина Бояджиева от WWF-България. 

Пример от България за загубата на природа и биоразнообразие е, че единствено за 10 години броят на мечките е намалял на половина. 

Спомняме си отзивчивото мече, което преди време се изкъпа в басейна на хотелски комплекс в Сопот. Новината провокира наслада и неспокойствие, само че аудиторията не осъзнава, че сходно държание крие опасности, сигнализира Костадин Вълчев. 

Опазването на вековните гори от нерегламентирана човешка интервенция и изсичане също е от основно значение – тъй като, в случай че няма гори, няма да има и мечки.  

В опит за стабилизиране на популациите на горските хищници, в края на предходната година от WWF стартираха дълготрайна научно-базирана стратегия. Провежда се задълбочено изследване на заканите, пред които е изправен типът. Създаден бе и Спасителен мечешки отряд, който се отзовава при незабавни случаи – реалокира мечки, навлезли в обитаеми места и избавя потърпевши екземпляри.

Нуждата да сме обединени и да пазиме нашата планета в никакъв случай не е била толкоз належаща – акцентират от WWF- България в навечерието на празника на природата. Да покажем угриженост към планетата не е мъчно, добавя Калина Бояджиева.

Отбелязването на огромната самодейност дава мотив на жителите да формулират своето ясно обръщение за бъдещето на планетата. 

Хората са уверени, че посредством своите дейности всеки от нас може да предприеме ограничения, с цел да остави по-малки отпечатъци и напън върху околната среда. 

Репортаж на Еленица Маринова в предаването " Хоризонт за вас "  можете да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР